DOLAR 32,8395 -0.19%
EURO 35,7022 -0.53%
ALTIN 2.537,860,13
BITCOIN 2177725-1,19%
İstanbul
28°

PARÇALI BULUTLU

20:39

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Gine’de Eski Cumhurbaşkanı Cezaevinden Kaçtı: Coronthie Cezaevine Saldırı

Gine’de Eski Cumhurbaşkanı Cezaevinden Kaçtı: Coronthie Cezaevine Saldırı

Gine'nin başkenti Conakry'de, eski Cumhurbaşkanı Moussa Dadis Camara ve diğer mahkumların tutulduğu Coronthie Cezaevine silahlı saldırı düzenlendi. Adalet Bakanı Charles Alphonse Wright, Camara'nın firar ettiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıkladı.

ABONE OL
4 Kasım 2023 21:10
Gine’de Eski Cumhurbaşkanı Cezaevinden Kaçtı: Coronthie Cezaevine Saldırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gine’nin başkenti Conakry’de sabaha karşı silah sesleri yükseldi. Adalet Bakanı Charles Alphonse Wright, saatler sonra yaptığı açıklamada, silahlı şahısların başkentteki Coronthie Cezaevine saldırı gerçekleştirdiğini ve eski Cumhurbaşkanı Moussa Dadis Camara’nın kaçtığını duyurdu.

Moussa Dadis Camara, 2009 yılında 157 kişinin öldüğü stadyum saldırısının planlayıcısı olarak suçlanmıştı. Güvenlik güçleri, 2009 yılında Camara’nın yönetimindeki hükümetin demokrasi yanlısı göstericilere müdahalesi sırasında stadyumda çıkan izdihamda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından Camara’yı suçlamıştı.

Adalet Bakanı Wright, Camara ile birlikte aynı suçlamadan tutuklanan Claude Pivi ve Blaise Goumou’nun da cezaevinden firar ettiğini belirterek, “Onları bulacağız ve sorumlular hesap verecek” dedi. Wright ayrıca ülke sınırlarının kapatıldığını belirtti.

Moussa Dadis Camara, Lansana Conte’nin ölümünün ardından 2008 yılında darbeyle Gine’nin yönetimine gelmişti. Ancak Camara dönemindeki hükümetin demokrasi yanlısı göstericilere yönelik müdahalesi büyük tepki çekmiş ve stadyum saldırısı büyük bir trajediye yol açmıştı.

Camara, 2009 yılında kendisine düzenlenen suikast girişimi sonucu görevden alınmıştı. Ardından uzun yıllar Burkina Faso’da sürgünde yaşayan Camara, 2021 yılındaki darbenin ardından Gine’ye dönmüş ve 157 sivilin hayatını kaybettiği stadyum saldırısının planlayıcısı olarak suçlanarak Eylül 2022’de tutuklanmıştı.

Gine şu anda 2021 yılındaki darbe sonrası iktidara gelen Mamady Doumbouya tarafından yönetiliyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.