DOLAR 32,8164 -0.25%
EURO 35,6693 -0.6%
ALTIN 2.538,670,16
BITCOIN 2185129-0,99%
İstanbul
28°

PARÇALI BULUTLU

20:39

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Türk-İş Başkanı Atalay, Asgari Ücret Zam Pazarlığının Alt Sınırını Açıkladı

Türk-İş Başkanı Atalay, Asgari Ücret Zam Pazarlığının Alt Sınırını Açıkladı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde yaptığı açıklamada, asgari ücret zam pazarlığının alt sınırını belirledi. Açlık sınırından yola çıkarak açıklanan taban rakam, önemli bir referans oluşturuyor.

ABONE OL
4 Aralık 2023 12:14
Türk-İş Başkanı Atalay, Asgari Ücret Zam Pazarlığının Alt Sınırını Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 11 Aralık’ta başlayacak görüşmeleri öncesinde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret zam pazarlığına dair çarpıcı bir açıklama yaptı. Atalay, NTV’ye verdiği röportajda, “Açlık sınırından bir pazarlık olmaz, onun üzerinden bir pazarlık olur” diyerek, asgari ücrette alt sınırı 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 14 bin 25 lira olarak belirledi.

Türk-İş’in kasım ayına yönelik açıkladığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ raporuna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir aile için açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL olarak tespit edilmişti. Bu rakamlar, asgari ücret zam pazarlığında referans niteliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise asgari ücretle ilgili, “Bir kez verilecek zamla bu iş biter” şeklinde açıklamada bulundu. Atalay ise Erdoğan’ın bu açıklamalarına karşılık, “Zam devam ettiği için bırakın sene sonunu, insan üç ay bu ücreti idare ettiremiyor” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret belirleme süreci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplantıyla başlıyor. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik bir ekip tarafından belirleniyor. Temmuz ayında yüzde 34 zam ile net 11 bin 402 liraya yükselen asgari ücret, yeni pazarlık süreciyle şekillenecek.

Bu süreçte, işçi kesimini temsil eden Türk-İş’in belirlediği alt sınır, pazarlık masasında önemli bir referans olacak. Gelecek döneme ilişkin asgari ücret beklentileri, ekonomik göstergeler ve açlık sınırı üzerinden yapılacak pazarlıklar, önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.