DOLAR 32,8287 -0.22%
EURO 35,6710 -0.59%
ALTIN 2.537,070,09
BITCOIN 2164734-2,41%
İstanbul
28°

PARÇALI BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Küresel ve Yerel Ekonomide Geçtiğimiz Haftanın Öne Çıkan 10 Başlığı

Küresel ve Yerel Ekonomide Geçtiğimiz Haftanın Öne Çıkan 10 Başlığı

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de ve dünya genelinde yaşanan ekonomik gelişmeleri sizin için derledik. Büyüme rakamları, Merkez Bankası'nın TL'yi teşvik adımları, dövizdeki yükseliş, S&P'nin değerlendirmesi, halka arzlar, dolar kuru rekoru, petroldeki ek kesinti kararı ve OPEC toplantısı gibi önemli başlıkları bulabilirsiniz.

ABONE OL
4 Aralık 2023 12:12
Küresel ve Yerel Ekonomide Geçtiğimiz Haftanın Öne Çıkan 10 Başlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz hafta ekonomik arenada birçok önemli gelişme yaşandı. İşte detaylı olarak incelediğimiz o 10 başlık:

  1. Üçüncü Çeyrekte Türkiye Ekonomisi Yüzde 5,9 Büyüdü: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerini açıkladı. Ekonomi, beklentileri aşarak yüzde 5,9 büyüdü.
  2. S&P’den Türkiye’ye Pozitif Görünüm Açıklaması: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.
  3. Merkez Bankası’ndan TL’ye Geçişi Teşvik Adımları: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL’ye geçişi teşvik etmek amacıyla bazı yeni adımlar attı.
  4. ABD’de Büyüme Tahminleri Aştı: ABD Ticaret Bakanlığı, yılın üçüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH verisinin ikinci okumasını açıkladı. ABD ekonomisi, beklentileri aşarak yüzde 5,2 oranında büyüme kaydetti.
  5. Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Raporu Açıklandı: Türk-İş Açlık ve Yoksulluk raporu, gıda fiyatlarındaki artışı yüzde 2,49 olarak açıkladı. Ailelerin geçim maliyetini belirleyen açlık sınırı 14.025 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 45.686,81 TL’ye yükseldi.
  6. Elektrikli Araç İthalatına Yeni Düzenleme: Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatına ilişkin yeni düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımladı.
  7. SPK’dan Halka Arz Onayı: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 3 şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.
  8. Dolar Kuru Tüm Zamanların Zirvesinde: Dolar endeksi son 3 ayın en düşük seviyesine inerken, dolar/TL kademeli yükselişini sürdürerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
  9. Torba Yasa ile GSS Prim Borçlarına Af: TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, ekonomi alanında düzenlemeler içeren torba yasa kapsamında GSS prim borçlarına af getiren maddeyi kabul etti.
  10. OPEC Toplantısında Ek Petrol Kesintisi Kararı: OPEC toplantısında bazı üye ülkelerin günlük 2,2 milyon varillik ek kesinti kararı alındı ve Brezilya’nın 2024’ten itibaren OPEC+ ittifakına katılacağı açıklandı.

Bu başlıklar, geçtiğimiz haftanın ekonomik gündeminde öne çıkan en önemli gelişmeleri yansıtmaktadır.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.