DOLAR 32,8363 -0.21%
EURO 35,6613 -0.61%
ALTIN 2.537,630,11
BITCOIN 2165241-2,37%
İstanbul
28°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GS1 Türkiye, 2027’de Küresel Düzeyde Kullanılacak “Dijital Ürün Pasaportu”nu Tanıttı

GS1 Türkiye, 2027’de Küresel Düzeyde Kullanılacak “Dijital Ürün Pasaportu”nu Tanıttı

GS1 Türkiye, 2027'de küresel düzeyde kullanılması planlanan "dijital ürün pasaportu"nu temsil eden karekod uygulamasını tanıttı. Bu inovatif sistem, ürünlerin üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar olan süreçte detaylı bilgi sunarak ticarette şeffaflığı artırıyor.

ABONE OL
14 Mayıs 2024 01:21
GS1 Türkiye, 2027’de Küresel Düzeyde Kullanılacak “Dijital Ürün Pasaportu”nu Tanıttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Global Standartlar 1 (GS1) Türkiye, ürünlere ilişkin standartlara dayalı çözümler sunan bir vakıf olarak, 2027 yılında küresel düzeyde kullanılması planlanan “dijital ürün pasaportu”nu temsil eden karekod uygulamasını tanıttı. GS1 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve GS1 Türkiye Genel Müdürü Elif Bilgehan Müftüoğlu’nun katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili detaylar paylaşıldı.

Yorgancılar, basın toplantısında yaptığı konuşmada, GS1 Türkiye’nin vakıf statüsüyle faaliyet gösterdiğini ve barkod sisteminin ticaretin ortak dili ve dünyaya açılan kapısı olduğunu vurguladı. Barkod sistemlerinin sağlık, tekstil, ecza, teknoloji ve gıda sektörlerinde sunduğu avantajlara değinen Yorgancılar, GS1’in Türkiye’de kuruluşları bu sistemle buluşturarak ticaretin verimli ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağladığını belirtti.

GS1 Türkiye’nin sunduğu bu kodlama sistemlerinin, ürünlerin üretiminden başlayarak dağıtım ve pazarlama süreçlerini optimize etmeye yardımcı olduğunu söyleyen Yorgancılar, özellikle sağlık sektöründe üretilen ilaçların takibinde, GS1 tarafından geliştirilen barkod sisteminin büyük kolaylık sağladığını ifade etti. Yorgancılar, GS1’in sağlık sektöründe aşı takibi konusunda da Sağlık Bakanlığına ücretsiz destek sunduğunu belirtti.

2027’de dünya genelinde karekod sistemine geçileceğini vurgulayan Yorgancılar, mevcut barkod üzerindeki bilgilerin tamamının ve daha fazlasının yeni karekod uygulamasına aktarılacağını dile getirdi. Bu geçişle birlikte tüketicilerin ürünleri daha detaylı bir şekilde karşılaştırabilme imkanına sahip olacaklarını belirten Yorgancılar, GS1’in ürünleri kabul etme, tartma, ürün resimlerini 3 boyutlu olarak çekme ve üretici onayını alma gibi aşamalarda detaylı bilgi topladığını açıkladı.

Yorgancılar, GS1’in sunduğu bilgi havuzuyla ürünü satacak firmalara doğrudan kaliteli ürün verisi kullanma imkanı tanıdığını belirterek, bu sistemin merdiven altı üretim ve satışların önüne geçmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Yorgancılar, GS1’in dünya genelinde 117 ülkede kullanılan bir sistem olduğunu ve GS1 kodlarının dünya genelinde okutulabildiğini vurguladı.

GS1 Türkiye Genel Müdürü Elif Bilgehan Müftüoğlu ise dijitalleşmenin tam ortasında olduklarını belirterek, 50 yıldır kullanılan barkod numarasının içinde tutulan bilgilerin artık yetersiz kaldığını ifade etti. Müftüoğlu, 2027’de karekod uygulamasına geçilmesinin sebeplerini açıklayarak, tüketicinin ve kamunun daha fazla bilgi talep etmesi nedeniyle bu geçişin planlandığını söyledi.

Türkiye’deki tüm üreticileri karekoda geçmeye teşvik edeceklerini belirten Müftüoğlu, GS1’in dünya genelindeki regülasyonlara hızlı bir uyum sağlamayı amaçladığını ifade etti. Müftüoğlu, GS1 Türkiye olarak Türk firmalarına her türlü destek vermeye hazır olduklarını ve 2030’a kadar AB’nin dijital ürün pasaportu regülasyonuna uyum sağlamak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.