DOLAR 33,9579 -0.14%
EURO 37,8394 0.32%
ALTIN 2.750,230,81
BITCOIN 19402560,94%
İstanbul
29°

AÇIK

19:38

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Rusya Avrupa’dan Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan Çekildi, Türkiye Üzüntüyle Karşılıyor

Rusya Avrupa’dan Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan Çekildi, Türkiye Üzüntüyle Karşılıyor

Rusya Federasyonu'nun Avrupa'dan Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekilme kararı Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından üzüntüyle karşılandı. Detaylar haberimizde.

ABONE OL
7 Kasım 2023 18:44
Rusya Avrupa’dan Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan Çekildi, Türkiye Üzüntüyle Karşılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya, 1990’da imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) resmen çekildi. Bu çekilme kararı, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından 1 yıl sonra imzalanan ve Avrupa güvenlik mimarisinde önemli bir yere sahip olan AKKA için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın bu çekilme kararını üzüntüyle karşıladığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararını üzüntüyle karşılıyoruz. AKKA, Avrupa güvenlik mimarisi için önemli bir taşın altındaki temellerden birini oluşturuyor. Ancak, özellikle 2007’den itibaren AKKA’da ciddi bir erozyon yaşandığı gözlemlenmekteydi. Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararı, 7 Kasım 2023 tarihinden itibaren Antlaşma’nın pratikte uygulanamaz hale gelmesine neden olmuştur” denildi.

Açıklamada ayrıca Türkiye’nin, bu koşullar altında AKKA’yı diğer NATO müttefikleri ile birlikte belirli bir süre için askıya almak zorunda kaldığı vurgulandı. Ancak bu kararın temelde geri alınabilir olduğu ve AKKA’nın alt bölgesel sistem ve sayısal kısıtlamaları ile askeri kuvvetler arasında dengeli, şeffaf ve öngörülebilir bir ilişki sağlayan hukuki bağlayıcı bir belge olduğu belirtildi. Bu nedenle, Avrupa güvenlik mimarisi için gereken güncellemelerin bu temeller üzerine inşa edilmesi gerektiği ifade edildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ayrıca silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi konularında uluslararası güvenlik açısından bu dönemde daha da büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, tüm ilgili taraflarla temaslarını sürdüreceklerini belirtti.

Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararı, uluslararası ilişkilerde önemli bir gelişme olarak değerlendirilmekte ve yakından izlenmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.