DOLAR 32,8363 -0.21%
EURO 35,6613 -0.61%
ALTIN 2.537,630,11
BITCOIN 2165241-2,37%
İstanbul
28°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Portekiz Başbakanı Yolsuzluk Soruşturması Nedeniyle İstifa Etti

Portekiz Başbakanı Yolsuzluk Soruşturması Nedeniyle İstifa Etti

Portekiz Başbakanı António Costa, yolsuzluk iddialarına ilişkin bir soruşturmanın ardından istifasını sundu. Soruşturma, lityum madenleri ve hidrojen üretimi imtiyazlarıyla ilgilidir.

ABONE OL
8 Kasım 2023 07:01
Portekiz Başbakanı Yolsuzluk Soruşturması Nedeniyle İstifa Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Portekiz Başbakanı António Costa, yolsuzluk iddialarına ilişkin bir soruşturmanın ortasında istifasını açıkladı. Costa, soruşturmanın kendisini doğrudan suçlamadığını belirtse de, görevde kalmanın soruşturmayı etkileme riski taşıdığını ifade etti.

Savcılık Salı günü yaptığı açıklamada, lityum madenleri ve hidrojen üretimi için verilen imtiyazların soruşturulduğunu belirtti. Başbakanlıkla ilişkilendirilen iki yakın çalışanın da soruşturulduğu ve beş kişinin gözaltına alındığı rapor edildi.

Costa’nın yakın çalışanları arasında özel kalem müdürü Vítor Escária ve bir işletme danışmanının da bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, enerji anlaşmalarıyla ilgili soruşturma kapsamında Altyapı Bakanı Joao Galamba’ya da suçlama yöneltildi.

Başbakan Costa, bir televizyon konuşmasında, görevinin saygınlığını ve kamunun güvenini korumak adına istifa kararı aldığını ifade etti. “Başbakanlık görevinin saygınlığı; başbakanın dürüstlüğü, ahlakı ve hatta suç teşkil eden herhangi bir eylemde bulunduğu şüphesi ile bağdaşmaz” dedi.

Costa, ayrıca soruşturmanın kendisini şaşırttığını, ancak soruşturmayı yürüten yetkililerle işbirliği yapmayı taahhüt ettiğini ve vicdanını rahatsız eden yasa dışı bir eylemin olmadığını söyledi.

İstifasının ardından, Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Costa’nın istifasını kabul etti. Bu gelişmelerle birlikte Portekiz’de siyasi bir kriz patlak verdi.

Portekiz Hukuk ve enerji sektörüyle ilgili bu yolsuzluk soruşturması, ülke siyaseti ve ekonomisi üzerinde olumsuz etkilere neden oldu. Portekiz’in ana hisse senedi endeksi PSI 20, siyasi belirsizliklerin ardından değer kaybetti.

Özetle, Portekiz Başbakanı António Costa, yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmanın ortasında istifa etti ve bu olay ülkedeki siyasi ve ekonomik belirsizliği artırdı. Soruşturmanın sonuçları ve yerine kimin atanacağı yakından takip edilmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.