DOLAR 34,0389 -0.02%
EURO 37,5833 -0.13%
ALTIN 2.750,990,29
BITCOIN 19329051,08%
İstanbul
27°

KAPALI

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Çin ve Suudi Arabistan, Dolar Egemenliğine Meydan Okuyan Büyük Anlaşmaya İmza Attı

Çin ve Suudi Arabistan, Dolar Egemenliğine Meydan Okuyan Büyük Anlaşmaya İmza Attı

Çin ve Suudi Arabistan, uluslararası piyasada doların hakimiyetine karşı önemli bir adım atarak döviz takası anlaşması imzaladı. Üç yıllık anlaşma kapsamında, 50 milyar yuan (yaklaşık 6,97 milyar dolar) riyal karşılığı takas gerçekleştirilebilecek. Bu adım, özellikle petrol ticaretinde doların hegemonyasına meydan okuma amacını taşıyor.

ABONE OL
21 Kasım 2023 13:28
Çin ve Suudi Arabistan, Dolar Egemenliğine Meydan Okuyan Büyük Anlaşmaya İmza Attı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin ve Suudi Arabistan, uluslararası finans düzenindeki dolar egemenliğine meydan okuyan önemli bir adım atarak döviz takası anlaşması imzaladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in liderliğindeki Çin ve Suudi Arabistan’ın merkez bankaları arasında yapılan anlaşma, iki ülkenin karşılıklı ticaretinde yerel para birimlerini kullanma hedefine yönelik bir strateji olarak öne çıkıyor.

Üç yıllık anlaşma kapsamında, 50 milyar yuan (yaklaşık 6,97 milyar dolar) riyal karşılığı takas gerçekleştirilebilecek. Anlaşma, özellikle petrol ticaretinde doların hakim olduğu bir alanda, yerel para birimlerinin kullanımını teşvik ederek finansal bağımsızlığı artırmayı amaçlıyor.

Çin Merkez Bankası’nın son 10 yılda imzaladığı 30. döviz takas sözleşmesi olan bu anlaşma, Çin’in uluslararası ticarette dolar bağımlılığını azaltma çabalarını gösteriyor. Çin, önceki yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Mısır gibi ülkelerle benzer anlaşmalara imza atmıştı.

Bu gelişme, ABD Merkez Bankası’nın sık sık faiz artırımına gitmesi ve dolardaki değer artışının yükselmesi sonrasında, yükselen ekonomilerin yuan bazlı işlemlere yönelmesini hızlandırdı. 2022’de yuan cinsinden uluslararası transferlerin miktarı yüzde 21,48 artışla 96,7 trilyon yuana ulaşarak Çin’in bu alandaki büyüme potansiyelini ortaya koydu.

Çin ve Suudi Arabistan’ın imzaladığı bu anlaşma, uluslararası finans düzeninde doların hakimiyetini sarsma yolundaki çabalara güç katıyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.