DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22477941,46%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Konya Ovasında Sertifikalı Tohum Kullanımı ile Hububat Verimi Artıyor

Konya Ovasında Sertifikalı Tohum Kullanımı ile Hububat Verimi Artıyor

Konya Ovası'nda, tarım arazisi olarak kullanılan yaklaşık 10 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. Sezon sonu hasat döneminde sertifikalı tohum kullanımıyla yüzde 50'ye varan verim artışı sağlanabildiği belirtiliyor. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Genel Sekreter Yardımcısı Bahattin Bozkurt, "Sertifikalı tohum kullanıldığı sürece verimde en az yüzde 30'a varan bir artış sağlıyoruz" dedi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Kırkgöz ise, Konya'nın sertifikalı tohum üretiminde lider olduğunu ve çiftçilerin destekleriyle bu alandaki birinciliğini sürdürdüğünü belirtti.

ABONE OL
13 Kasım 2023 21:18
Konya Ovasında Sertifikalı Tohum Kullanımı ile Hububat Verimi Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya Ovası, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak biliniyor. Bu bölgede yaklaşık 10 milyon dekarlık tarım arazisinde hububat ekimi yapılıyor. Sezon sonu hasat döneminde bitkinin verim ve kalitesini artırmak için sertifikalı tohum kullanımının önemine vurgu yapan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Genel Sekreter Yardımcısı Bahattin Bozkurt, sertifikalı tohumun kullanılmasıyla yüzde 30’a varan bir verim artışı sağlandığını belirtti. Ayrıca, bilimsel araştırmalar sonucunda sertifikalı tohumun düzenli kullanımının yüzde 50’ye kadar verim artışına neden olabileceğini ifade etti.

Bozkurt, “Sertifikalı tohum kullanıldığı sürece verimde en az yüzde 30’a varan bir artış sağlıyoruz. Türkiye’nin tarım alanları belli ama hızla bu tarım alanlarımız gittikçe azalıyor. O zaman birim alanda daha kaliteli, çevreye uyumlu ve çiftçilerin gelirini arttırıcı ürün elde etme gerekliliği ortaya çıkıyor. Bugün 85 milyon olan nüfusumuz, 2040 yılında 100 milyona ulaşacak. Bu durumda tarımsal üretimin artması gerekiyor. Sertifikalı tohum kullanmak, bu artışın sağlanmasında önemli bir faktördür” dedi.

Konya’da tarımın büyük bir paya sahip olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Kırkgöz ise, bölgede yaklaşık 1 milyon 100 bin dekarlık alanda sertifikalı tohum üretimi yapıldığını söyledi. Kırkgöz, “Konya bölgesi ülke çapındaki üretimlere bakıldığı zaman birinci sırada yer almakta. Çiftçilerimiz sertifikalı tohum kullanım desteğini dikkate alarak tohum seçimlerini yapıyorlar. Çiftçilerimizin bu destekleri göz önüne aldığı dönemlerde sertifikalı tohum kullanımının daha fazla olduğunu görüyoruz. Konya, sertifikalı tohum üretiminde liderliğini sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Bu bağlamda, Konya Ovası’nda gerçekleşen tarım faaliyetlerinde sertifikalı tohum kullanımının artırılması, çiftçilere sağlanan desteklerin çeşitlenmesi ve bu alanda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması önem arz etmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.