DOLAR 32,8642 -0.03%
EURO 35,6662 -0.1%
ALTIN 2.542,60-0,09
BITCOIN 2168223-2,71%
İstanbul
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TBMM’de Kentsel Dönüşüm Kanunu Teklifi Kabul Edildi

TBMM’de Kentsel Dönüşüm Kanunu Teklifi Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu, kentsel dönüşüm düzenlemelerini içeren kanun teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeler, hasar tespit raporlarına dayalı idari işlemler ve dava sürelerine ilişkin değişiklikler getiriyor.

ABONE OL
8 Kasım 2023 06:54
TBMM’de Kentsel Dönüşüm Kanunu Teklifi Kabul Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, kentsel dönüşüm ile ilgili önemli düzenlemeleri içeren bir kanun teklifini kabul etti. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM tarafından onaylandı.

Bu kanun teklifi, kentsel dönüşüm süreçlerini daha verimli hale getirmeyi ve daha hızlı sonuçlandırmayı amaçlayan önemli düzenlemeleri içermektedir. Teklife göre, hak sahipliğine ilişkin işlemler dışında kalan idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında İdari Yargılama Usulü Kanunu’na yeni maddeler eklenmektedir. Bu yeni maddeler, kentsel dönüşümle ilgili davalara yönelik yeni usuller ve süreçler öngörmektedir.

Teklifte yer alan değişikliklerden biri, keşif işlemleri ve bilirkişi raporlarının teslim sürelerinin kısaltılmasıdır. Bu sayede, dava süreçleri hızlandırılarak daha hızlı sonuçlara ulaşılması amaçlanmaktadır.

Ayrıca, kentsel dönüşümle ilgili olarak Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak ve bu başkanlığın özel bütçesi olacaktır. Riskli yapıların tespiti ve Hazine’ye ait taşınmazların değerlendirilmesiyle ilgili görevler, haklar ve yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından kullanılacaktır.

Düzenleme ayrıca, “Yarısı Bizden” kampanyası gibi İstanbul’da hızlandırılan kentsel dönüşüm projelerinin uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapım için mali yardım yapılabilmesine ilişkin kanunda düzenlemeler içermektedir. Kararın alınmasına dair düzenlemeler de içeren bu teklif, salt çoğunlukla alınan karara katılmayan maliklere bildirilmesi amacıyla noter aracılığı veya ilgili muhtarlıkta ilan edilmesini öngörmektedir.

TBMM’nin kabul ettiği bu kanun teklifi, kentsel dönüşüm süreçlerini daha etkili ve hızlı hale getirerek ülkenin kentsel dönüşüm ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilme amacını taşımaktadır. Bu düzenlemelerle, kentsel dönüşüm projelerinin daha verimli bir şekilde yürütülmesi ve sorunların çözülmesi hedeflenmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.