DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22473171,29%
İstanbul
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuraklık Alarmı: İstanbul’un Barajları Tehlikeli Seviyede

Kuraklık Alarmı: İstanbul’un Barajları Tehlikeli Seviyede

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, İstanbul'da devam eden kuraklık, baraj doluluk oranlarını tehlikeli seviyelere düşürdü. Uzmanlar, 2024'ün felaket yılı olabileceği konusunda uyarıyor.

ABONE OL
15 Kasım 2023 14:57
Kuraklık Alarmı: İstanbul’un Barajları Tehlikeli Seviyede
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre, 2022 yılında ülkemizde yaşanan düzensiz yağışlar ve kuraklık, özellikle İstanbul’u olumsuz etkiliyor. Baraj doluluk oranlarının yüzde 20’nin altına düşmesi, uzmanları endişelendiriyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi verilerine göre, pazartesi günü yüzde 16,47 olan baraj doluluk oranı, salı günü hafif bir artışla yüzde 17,08’e yükseldi. Ancak bu artış, beklentilerin çok altında kaldı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi İçsu Kaynakları Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meriç Albay, yağışların etkisinin sınırlı olduğunu belirterek, “İstanbul’a her gün 3,1 milyon metreküp su verildiği unutulmamalıdır. 2-3 gün süren yağmurlar öncelikle toprak tarafından emilmekte, daha sonra akışa geçmektedir. İstanbul’da su havzalarının amacına uygun korunamadığı düşünülürse yüzde 0,61’lik artışın önemi daha iyi anlaşılır” dedi. Özellikle İstanbul’un önemli su kaynaklarından Sazlıdere Barajı’nın doluluk oranı geçtiğimiz yıl bu tarihlerde yüzde 40 iken bu yıl yüzde 2,92’ye geriledi. Uzmanlar, İstanbul ve çevre illerdeki baraj doluluk oranlarının yüzde 60’lara çıkması için kış aylarında yeterli miktarda kar yağışının olması gerektiğini vurguluyor. İstanbul, 2024 yazına kadar baraj doluluk oranlarını yeterli seviyeye çıkaramazsa su krizi yaşanabilir. Su tasarrufu konusunda da farkındalığın artması önem taşıyor. Prof. Dr. Albay, “İstanbul ve diğer büyük şehirlerde su tasarrufu ile ilgili farkındalığın artması yılda ortalama 40-50 milyon metreküp suyun tasarruf edilmesini sağlayacaktır” uyarısında bulundu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.