DOLAR 32,8313 -0.21%
EURO 35,6751 -0.59%
ALTIN 2.538,160,14
BITCOIN 2169496-2,25%
İstanbul
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konya Ovası’nda Oluşan Obruk Sayısı Hızla Artıyor, Gaz Çıkışları Gözlemleniyor

Konya Ovası’nda Oluşan Obruk Sayısı Hızla Artıyor, Gaz Çıkışları Gözlemleniyor

Konya Ovası'nda hızla artan obruk sayıları ve gözlemlenen volkanik gaz çıkışları, bölgedeki jeolojik dinamiklerin ve çevre risklerinin arttığını gösteriyor.

ABONE OL
11 Kasım 2023 11:25
Konya Ovası’nda Oluşan Obruk Sayısı Hızla Artıyor, Gaz Çıkışları Gözlemleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya Ovası, özellikle Karapınar ilçesinde ortaya çıkan obruk oluşumlarıyla gündemde. Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli ve diğer ilçelerde de benzer oluşumlar gözlemleniyor. AFAD Başkanlığı tarafından yürütülen bir araştırma projesi, bölgedeki obruk alanlarını tespit etmeye odaklanmış durumda. Bu araştırmada görev alan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, obruk sayılarının hızla arttığını ve bazı yeni obruklarda volkanik gaz çıkışlarının gözlendiğini ifade etti.

Delikan, Ekmekçi ve Seyit Hacı yaylalarında en az 7 yeni obruk oluştuğunu belirtirken, bu obruklarda yaşanan gaz çıkışlarının çevre üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Oluşan gaz çıkışlarından sonra çökmelerin meydana geldiğini ifade eden Delikan, bölgenin genel yapısını genç volkanik kayaların oluşturduğunu ve bu kayaların altında sıcak köklerin bulunduğunu açıkladı.

Bölgedeki dinamik hareketlenmelerin güneyden kuzeye doğru gözlemlendiğini belirten Doç. Dr. Delikan, 2023 yılında bölgede çok hareketli ve dinamik bir dönem yaşandığını vurguladı. Gaz çıkışları ve oluşan obruklar, çevre üzerindeki riskleri artırarak bölgedeki çiftçileri ve sakinleri endişelendiriyor.

Obruk sayılarının ve gaz çıkışlarının artması, Konya Ovası’nda çevre koşulları ve yer altı dinamiklerine dair daha fazla araştırmanın gerekliliğini ortaya koyuyor. Ayrıca, bu gelişmeler bölgedeki tarım ve çevre planlamalarını etkileyebilir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.