DOLAR 32,8313 -0.21%
EURO 35,6751 -0.59%
ALTIN 2.538,160,14
BITCOIN 2169496-2,25%
İstanbul
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hattuşa Kazılarından Çıkan Sfenks Heykeli: Hititlerin Sanat Mirası Aydınlandı

Hattuşa Kazılarından Çıkan Sfenks Heykeli: Hititlerin Sanat Mirası Aydınlandı

Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşa'dan çıkan 2800 yıllık sfenks heykeli, Boğazkale'deki arkeoloji kazılarında gün yüzüne çıktı. Alman Arkeoloji Enstitüsü liderliğindeki çalışmalar, Demir Çağı sanatını ve Hattuşa'nın kültürel zenginliklerini aydınlatıyor.

ABONE OL
14 Kasım 2023 08:19
Hattuşa Kazılarından Çıkan Sfenks Heykeli: Hititlerin Sanat Mirası Aydınlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hititlerin eski başkenti Hattuşa, 117 yıldır devam eden arkeolojik kazılarda sürpriz bir keşifle gündemde. Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen kazılarda, antik kentin Büyük Kale bölgesinin kuzey batı yamacında, Demir Çağı’na ait bir sfenks heykeli ortaya çıkarıldı. Parlak zemin üzerine çizilen sfenks, bir aslan ve iki yaşam ağacı figürü içeriyor. Bu yaklaşık 30 santimetre uzunluğundaki fil dişi parçası, 2800 yıl öncesine ait ve muhtemelen ahşap bir kutu ya da mobilyanın süsüydü. Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, eserin, Boğazköy’ün Demir Çağı’ndaki sanatsal ve kültürel zenginliğini gözler önüne serdiğini belirtiyor. Bu eşsiz eser, Hattuşa’nın o dönemdeki toplumsal yapısına ve sanatsal ilişkilerine dair önemli ipuçları sunuyor. Bilimsel çalışmalar tamamlandıktan sonra eser, Boğazköy Müzesi’nde sergilenecek.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.