DOLAR 34,0902 0.13%
EURO 37,6640 0.05%
ALTIN 2.745,090,07
BITCOIN 19358623,48%
İstanbul
26°

KAPALI

05:05

İMSAK'A KALAN SÜRE

Büyükorhan’da 400 Yıllık Geleneğin Lezzeti: Cuma Günleri Canlı Hayvan Pazarı ve Özel Kavurma

Büyükorhan’da 400 Yıllık Geleneğin Lezzeti: Cuma Günleri Canlı Hayvan Pazarı ve Özel Kavurma

Bursa'nın dağ ilçesi Büyükorhan'da, 400 yıldır devam eden geleneksel canlı hayvan pazarı, cuma günleri ilgi görüyor. Pazarın yan tarafında özel olarak yapılan kavurma, bölge halkının ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz, bu geleneği ve lezzetleri anlattı.

ABONE OL
12 Kasım 2023 19:26
Büyükorhan’da 400 Yıllık Geleneğin Lezzeti: Cuma Günleri Canlı Hayvan Pazarı ve Özel Kavurma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’nın dağ ilçesi Büyükorhan’da 400 yıldan fazla bir süredir devam eden geleneksel canlı hayvan pazarı, cuma günleri kurularak bölge halkının ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Pazarın yan tarafında özel olarak yapılan kavurma ise bölgesel bir turistik cazibe haline gelmiş durumda.

Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz, bu özel gelenek ve lezzetlerle ilgili şunları söyledi: “Burası yaklaşık 400 yıldır devam eden hayvan pazarı. Sadece Büyükorhan ilçesinin değil dağ yöresinin tek canlı hayvan pazarıdır. 1700’lü yıllarda kurulduğu söylenen, ticaretin ve maneviyatın merkezi olan bir noktadayız. Burada hayvan pazarı, tarihi Cuma Cami ve meşhur Cuma kavurmamızın yapıldığı tahıl hanımız var.”

Kavurma yapılan ve satılan ‘Tahıl Hanı’nın orijinaline uygun olarak yenilendiğini belirten Korkmaz, bu bölgenin etinin özelliği hakkında da bilgi verdi: “Bu yörenin etinin bir özelliği de hayvanların hemen hemen yüzde 80’nin otluyor olması. Bundan dolayı etin lezzeti normal restoran etlerinden kat kat daha güzel. Biz sadece tüketim olarak değil, buradan Bursa ve civarı illere kaliteli et satışı da yapmış oluyoruz.”

Uzun yıllardır devam eden cuma günleri kavurma geleneğini sürdüren esnaf, bu özel ritüelin atadan kalma olduğunu ve her cuma günü bu lezzetin sürdürüldüğünü ifade etti. Büyükorhan’daki bu geleneksel canlı hayvan pazarı ve kavurma günleri, bölgeye özgü kültürel zenginlikleri turistlere sunma noktasında önemli bir rol oynamaktadır.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.