DOLAR 34,0916 0.3%
EURO 37,7349 0.4%
ALTIN 2.724,930,04
BITCOIN 1922376-3,84%
İstanbul
26°

AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Büyükorhan, Marmara Bölgesi’nin Hayvancılık Merkezi Haline Geldi: Dağ Yöresinden Yetiştirilen Hayvanlar Marmara’ya Gönderiliyor

Büyükorhan, Marmara Bölgesi’nin Hayvancılık Merkezi Haline Geldi: Dağ Yöresinden Yetiştirilen Hayvanlar Marmara’ya Gönderiliyor

Bursa'nın dağ ilçesi Büyükorhan, 400 yıldır cuma günleri kurulan canlı hayvan pazarıyla ünlüdür. Dağ yöresinde yetiştirilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, Marmara Bölgesi'nde birçok noktaya gönderilerek bölgenin hayvancılık merkezi haline gelmiştir.

ABONE OL
12 Kasım 2023 19:50
Büyükorhan, Marmara Bölgesi’nin Hayvancılık Merkezi Haline Geldi: Dağ Yöresinden Yetiştirilen Hayvanlar Marmara’ya Gönderiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’nın dağ ilçesi Büyükorhan, 400 yıldır devam eden geleneksel canlı hayvan pazarıyla ünlüdür. Her cuma günü kurulan bu pazar, dağ yöresinde yetiştirilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Marmara Bölgesi’ndeki kasaplar ve restoranlara ulaştırıldığı bir ticaret merkezi haline gelmiştir.

Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz, pazarın tarihçesine vurgu yaparak, “Burası yaklaşık 400 yıldır devam eden hayvan pazarı. Sadece Büyükorhan ilçesinin değil dağ yöresinin tek canlı hayvan pazarıdır. 1700’lü yıllarda kurulduğu söylenen, ticaretin ve maneviyatın merkezi olan bir noktadayız. Burada hayvan pazarı, tarihi Cuma Cami ve meşhur Cuma kavurmamızın yapıldığı Tahıl Hanımız var” dedi.

Büyükorhan’da geleneksel olarak cuma günleri kurulan canlı hayvan pazarı, bölgenin hayvancılık geleneğini sürdürürken, buradan elde edilen hayvanlar Marmara Bölgesi’nde birçok kasap ve restoranda satılmaktadır. Belediye Başkanı Korkmaz, hayvan sayılarında yaşanan düşüşe rağmen pazarı canlı tutmak adına büyükbaş ve küçükbaş hayvanları barındırabilecek kapalı alanları artırdıklarını belirtti.

Tahıl Hanı’nın orijinaline uygun olarak yenilendiğini belirten Başkan Korkmaz, “Burada kesilen hayvanlar, bu yöreye özgü lezzetli etleriyle biliniyor. Hayvanların büyük bir kısmı otluyor, bu da etin lezzetini kat kat arttırıyor. Sadece tüketim değil, Bursa ve çevre illere kaliteli et satışı da yapıyoruz” dedi.

Uzun yıllardır cuma günleri kavurma için ocak yakan esnaf da bu geleneğin atalardan kalma devam ettiğini vurgulayarak, bölgenin kültürel mirasını yaşatmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.