DOLAR 32,8214 -0.24%
EURO 35,6588 -0.62%
ALTIN 2.540,350,23
BITCOIN 2166647-2,78%
İstanbul
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kentsel Dönüşüm Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı: Yıkım Süreçleri Hızlanacak

Kentsel Dönüşüm Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı: Yıkım Süreçleri Hızlanacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun," Resmi Gazete'de yayımlandı.

ABONE OL
11 Kasım 2023 22:59
Kentsel Dönüşüm Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı: Yıkım Süreçleri Hızlanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu kanun değişikliği, kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor, özellikle deprem riski altındaki alanlarda bulunan yapıların yıkım süreçlerini kolaylaştıracak düzenlemeler içeriyor.

Kanun kapsamında, deprem bölgesinde bulunan ve yıkım kararı alınmış binaların yıkımının hızlandırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda, riskli yapı tespitleri Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idare tarafından resen yapılacak. Yıkım kararı alınan binalar için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere bir süre verilecek. Yapıların tahliyesi konusunda sorun yaşanması durumunda, kolluk kuvvetleri kullanılarak tahliye işlemi gerçekleştirilebilecek.

Kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin karar alma süreci de kolaylaştırıldı. Artık maliklerin salt çoğunluğuyla alınan kararlar doğrultusunda kentsel dönüşüm uygulanabilecek. Bu, sürecin daha hızlı ilerlemesine imkan tanıyacak.

Kanunda ayrıca, uygulama imar planı, mimari, statik, tesisat gibi konularda Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nca üstlenilecek mesuliyetin belgelenmesi ve mülkiyetin de belgelenmesi şartıyla 30 gün içinde yapı ruhsatı verilmesi öngörülüyor. Bilirkişilik bölge listelerinde yer almayan ancak asgari şartları taşıyan bilirkişilerin görevlendirilmesine de olanak tanınıyor.

Bu düzenlemelerle birlikte, kentsel dönüşüm süreçlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.