DOLAR 32,8701 0.05%
EURO 35,6822 -0.03%
ALTIN 2.550,960,24
BITCOIN 2185371-0,89%
İstanbul
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

17:13

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

İsrail-Hamas Çatışması Petrol Fiyatlarını Etkiliyor: Brent Petrol 86 Dolara Geriledi

İsrail-Hamas Çatışması Petrol Fiyatlarını Etkiliyor: Brent Petrol 86 Dolara Geriledi

İsrail-Hamas arasındaki gerginlik, petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu ve bu, akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıyor. Detaylar haberimizde!

ABONE OL
2 Kasım 2023 23:09
İsrail-Hamas Çatışması Petrol Fiyatlarını Etkiliyor: Brent Petrol 86 Dolara Geriledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönemde İsrail-Hamas arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi, dünya genelinde petrol fiyatlarının dalgalanmasına neden oluyor. Brent petrolün varil fiyatı, 96 dolara kadar yükseldikten sonra son günlerde 86 dolar seviyelerine geriledi. Bu düşüş, akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansımaya devam ediyor.

Dün motorine yapılan 1 lira 57 kuruşluk indirimin ardından, bugün de benzin fiyatlarında bir indirim gerçekleşti. Benzinin litresi 67 kuruş ucuzlayarak tüketiciye sunuldu.

İndirim sonrası benzinin litresi İstanbul’da 34 lira 42 kuruşa, İzmir’de 35 lira 16 kuruşa, Ankara’da 35 lira 05 kuruşa kadar düştü. Bu indirim, sürücülere biraz nefes aldırırken, akaryakıt fiyatlarının yakın zamanda yaşadığı yüksek artışları hafifletmeye yardımcı oluyor.

Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimler öncesinde benzinin litresi 19 lira seviyelerindeyken, motorin litre fiyatı 18 lira civarındaydı. Ancak seçim sonrası akaryakıt fiyatları hızla artarak yaklaşık olarak iki katına çıktı.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye’de Gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı hesaplanarak belirlenir. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşturulur.

İsrail-Hamas çatışmasının akaryakıt fiyatlarına etkisi, petrol piyasasındaki olayların yakından izlenmesini gerektiriyor ve bu dalgalanmalar, tüketicilere akaryakıt maliyetleri üzerindeki etkilerini sürekli olarak izlemeleri gerektiğini hatırlatıyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.