DOLAR 32,8313 -0.21%
EURO 35,6751 -0.59%
ALTIN 2.538,160,14
BITCOIN 2169496-2,25%
İstanbul
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Goldman Sachs, Türkiye’nin 2023 Cari Açık/GSYH Tahminini Aşağı Çekti: Risk Oluşturmuyor

Goldman Sachs, Türkiye’nin 2023 Cari Açık/GSYH Tahminini Aşağı Çekti: Risk Oluşturmuyor

Goldman Sachs, Türkiye'nin cari açık/GSYH oranına ilişkin tahminlerini revize etti. Banka, Türkiye'deki cari açığın artık risk oluşturmadığını, daha sürdürülebilir seviyelere doğru ilerlediğini belirtti. Bu revizyon, Türkiye'nin ekonomik durumu ve faiz oranlarındaki değişikliklere dayanıyor.

ABONE OL
14 Kasım 2023 11:46
Goldman Sachs, Türkiye’nin 2023 Cari Açık/GSYH Tahminini Aşağı Çekti: Risk Oluşturmuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Goldman Sachs, Türkiye ekonomisinin 2023 yılına ilişkin cari açık/GSYH tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini açıkladı. Banka, son cari denge verilerinin ardından Türkiye’deki cari açığın risk oluşturmadığını belirterek, açığın daha sürdürülebilir seviyelere doğru ilerlediğine işaret etti.

Banka, 2023 yılı için önceki tahminini yüzde 4,8’den yüzde 4,1’e çekti. Ayrıca, 2024 yılı için bankanın beklentisi, piyasa beklentilerinin altında olan yüzde 1,8 seviyesindedir.

Goldman Sachs analistleri, bu revizyonun, faiz oranlarındaki yükselişin bir sonucu olarak daha büyük faiz ödemelerini yansıtan “birincil gelir açığının genişlemesini” içerdiğini ifade etti. Banka, gelecek dönemde tahvillere girişler yaşanmasını beklediğini belirtti.

Bankanın değerlendirmesinde, “Cari işlemler hesabının artık bir risk oluşturmayacağını düşünüyoruz çünkü hem ileriye dönük olarak iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz hem de faizlerdeki artışın bunu karşılamak için yeterli fonlamayı çekeceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Pazartesi günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan veriler, Türkiye’nin cari dengesinde iyileşme olduğunu göstermişti. Ekonomideki iyileşme, Goldman Sachs’ın tahminlerini revize etmesinde etkili oldu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.