DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 1828644-5,14%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Türkiye’nin Kredi Risk Primi 400 Baz Puanın Altına İndi

Türkiye’nin Kredi Risk Primi 400 Baz Puanın Altına İndi

Türkiye, enflasyonla mücadelede attığı güçlü adımlarla kredi risk primini 400 baz puanın altına çekiyor. TCMB'nin politika faiz artışı ve ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcılarla görüşmeleri Türkiye'ye olan risk algısını olumlu yönde etkiliyor.

ABONE OL
3 Kasım 2023 21:13
Türkiye’nin Kredi Risk Primi 400 Baz Puanın Altına İndi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye ekonomisi, enflasyonla mücadelede kararlılıkla ilerlerken, bu durum ekonomik fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor. 13 Ekim’den bu yana ilk kez Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 400 baz puanın altına inerek 398,5 baz puana dengelendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkardı. Bu kararın ardından resmi gazetede yayımlanan tebliğle TCMB, bankacılık sisteminde Türk lirasının payını artırmaya yönelik adımlar atmış ve ihracat kredileri ile firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları sağlamıştır.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmeler olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor. Türkiye, dış finansmana erişimini artırarak ekonomisini güçlendirmekte. Şimşek, ekim ayı itibarıyla proje finansmanı amacıyla yaklaşık 7,1 milyar dolar dış finansman sağlandığını açıkladı.

Türkiye’nin ekonomik düzeyi ile ilgili yapılan değerlendirmeler de olumlu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye 40 FATF standardının 39’u ile uyumlu durumda ve kripto varlıklarla ilgili çalışmalar nihai aşamaya gelmiş durumda. Türkiye, gri listeden çıkmak için çaba gösteriyor.

Analistler, hem enflasyonla mücadelede gösterilen net tutumu hem de ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcılarla görüşmelerini Türkiye’ye ilişkin risk algısını zayıflattığını belirtiyorlar. Bu olumlu gelişmelerin Türkiye’nin kredi risk primindeki düşüşte etkili olduğunu ifade eden analistler, önümüzdeki günlerde TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Enflasyon Raporu’ndaki yönlendirmelerin de CDS puanı üzerinde etkili olabileceğini vurguluyorlar.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.