DOLAR 32,8394 -0.05%
EURO 35,6268 -0.18%
ALTIN 2.540,13-0,19
BITCOIN 21686230,63%
İstanbul
29°

AÇIK

03:51

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dijital Schengen Vizesi: Merak Edilen 8 Soru ve Yanıtları

Dijital Schengen Vizesi: Merak Edilen 8 Soru ve Yanıtları

AB'nin Schengen vizesi için getirdiği dijital başvuru düzenlemesi, vatandaşlar arasında bir dizi soru işaretine neden oldu. İşte dijital Schengen vizesine dair merak edilen 8 soru ve cevapları.

ABONE OL
15 Kasım 2023 08:39
Dijital Schengen Vizesi: Merak Edilen 8 Soru ve Yanıtları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber Detayı: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Schengen vizesi için dijital başvuruyu mümkün kılan yeni düzenleme, bir dizi soru işaretini beraberinde getirdi. İşte bu konuyla ilgili merak edilen 8 soru ve yanıtları:

Dijital vize başvurusu ne zaman yürürlüğe girecek?

AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformunun geliştirilmesi 2024’te başlayacak. Başvuruların 2026’dan itibaren başlaması planlanıyor, ve 5 yıllık geçiş döneminin ardından tüm üye ülkeler 2031’de dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak.
Dijital başvuru ile vize almak kolaylaşacak mı?

Evet, yeni düzenleme ile vize başvurusu daha kolay yapılabilir hale gelecek. Ancak başvuru sahipleri için gerekli belge ve değerlendirme koşullarında bir değişiklik olmayacak. Başvuruları onaylanmayacak kişiler, gerekli koşullara sahip olmadıkları için reddedilecek.
Dijital Schengen vizesi başvurusu nasıl yapılacak?

Başvuru sahipleri, öncelikle sistem üzerinde güvenli bir hesap oluşturacak, ardından başvuru formunu doldurup gerekli belgeleri yükleyecekler. Vize ücretini internet üzerinden ödeyerek başvurularını tamamlayabilecekler. Başvuru sahipleri, başvurularının durumunu platform üzerinden takip edebilecek ve vize onaylandıktan sonra internet üzerinden erişebilecekler.
Dijital vize daha mı güvenli olacak?

Evet, AB Komisyonu’na göre dijital vize, sahtecilik ve dolandırıcılığı önleyebilecek bir sistem olacak. Vize bilgileri elektronik bir dosya şeklinde Vize Bilgi Sistemi’nde bulunacak, bu da güvenlik riskini azaltacak.
Dijital ortam dışında hâlâ kağıda basılı vize için başvuru yapılabilecek mi?

Evet, özel durumlar söz konusu olduğunda ve özel hükümler uygulandığında kağıt üzerinde vize talep edilebilecek. Ayrıca, serbest dolaşım haklarına sahip AB/Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşlarının aile üyeleri kağıt üzerinde başvuru yapabilecek.
Vize başvurusu için yine de konsolosluğa gitmek gerekecek mi?

Başvuru sahipleri, işlemlerini internet üzerinden tamamlayabilecek. Ancak, ilk kez Schengen ülkelerine seyahat edecek olanlar ve biyometrik bilgilerinin süresi dolan başvuru sahipleri konsolosluk veya vize başvuru merkezine giderek biyometrik belgelerini bizzat ibraz etmeleri gerekecek.
Bütün AB ülkeleri için ortak bir başvurunun yararları ne?

Başvuru sahipleri, gönderdikleri tüm vize başvurularına tek bir hesaptan erişebilecekler. AB Komisyonu, ulusal portalların kademeli olarak kaldırılmasını ve bunların AB düzeyinde tek bir uygulama platformuyla değiştirilmesini planlıyor.
Dijital Schengen başvurusu Romanya, Bulgaristan ve Kıbrıs için de geçerli olacak mı?

Dijital vize başvurusu, Schengen müktesebatını tam olarak uygulayan ülkeler tarafından kullanılmaya başlanacak. Bu nedenle İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs gibi Schengen vizesi vermeyen ve vize bilgi sistemine erişimi olmayan ülkeler bu uygulama kapsamında yer almayacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.