DOLAR 34,1769 0.16%
EURO 37,0978 0.02%
ALTIN 2.976,220,75
BITCOIN 23268120,77%
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

12:54

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Avrupa Birliği, Kritik Ham Madde Tedarikini Diversifiye Etmek İçin Yasa Tasarısında Anlaştı

Avrupa Birliği, Kritik Ham Madde Tedarikini Diversifiye Etmek İçin Yasa Tasarısında Anlaştı

AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler arasında yapılan müzakerelerde, sanayinin ihtiyaç duyduğu kritik ham maddelerin sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş bir şekilde tedariki için Kritik Ham Madde Yasası'nda anlaşmaya varıldı. AB, 34 ürünü kapsayan bu yasayla stratejik öneme sahip ham maddelerin sürdürülebilir kullanımını ve çeşitlendirilmiş tedarikini hedefliyor.

ABONE OL
14 Kasım 2023 11:35
Avrupa Birliği, Kritik Ham Madde Tedarikini Diversifiye Etmek İçin Yasa Tasarısında Anlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) kurumları, sanayinin kritik ham maddelere olan dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlayan Kritik Ham Madde Yasası’nda anlaştı. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, AB ülkeleri artık kritik ham maddeleri sürdürülebilir bir şekilde tedarik etmeyi taahhüt ediyor.

Yasa tasarısı kapsamında belirlenen 34 ürün arasında, stratejik öneme sahip olan 17 ürün “stratejik kritik ham maddeler” olarak sınıflandırılacak. Bu stratejik maddeler, Avrupa’nın yeşil enerji ve dijital hedeflerine, savunma ve uzay sektörlerine yönelik teknolojilerde kullanılan maddeleri içerecek. Alüminyum, bor, kobalt, bakır, galyum, lityum, magnezyum, titanyum ve nikel gibi önemli madenler stratejik kritik ham maddeler listesinde yer alacak.

AB, bu kritik ham maddelerde yıllık tüketimin en az yüzde 10’unu çıkarma, en az yüzde 40’ını işleme ve en az yüzde 25’ini geri dönüştürme taahhüdünde bulunacak. Ayrıca, herhangi bir stratejik ham madde için tedariki çeşitlendirmek adına yıllık tüketimin yüzde 65’inden fazlasını tek bir dış ülkeden almamak için önlemler alınacak.

Bu yasa, büyük şirketlerin kritik ham madde tedarik zincirlerinde düzenli olarak risk değerlendirmesi yapmalarını da zorunlu kılacak. Avrupa Birliği, bu adımlarla stratejik öneme sahip ham maddelerin sürdürülebilir tedarikini ve çeşitlendirilmiş kullanımını hedefliyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.