DOLAR 34,0000 0.29%
EURO 37,8431 0.61%
ALTIN 2.820,230,39
BITCOIN 1968226-3,43%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ticaret Bakanlığı, 2024’te İhracat İstatistiklerinde Yeni Sisteme Geçiyor

Ticaret Bakanlığı, 2024’te İhracat İstatistiklerinde Yeni Sisteme Geçiyor

Ticaret Bakanlığı, 2024'ten itibaren ihracat istatistiklerinde şirket merkezinin bulunduğu il yerine, üretim yapılan illeri dikkate alacak yeni bir sisteme geçeceğini duyurdu. Bu stratejik değişiklik, il bazlı detaylı analizlerle Türkiye'nin ihracatının teknolojik seviyesini gösteren önemli göstergeler içermektedir.

ABONE OL
20 Kasım 2023 23:16
Ticaret Bakanlığı, 2024’te İhracat İstatistiklerinde Yeni Sisteme Geçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024 itibarıyla ihracat istatistiklerinde önemli bir değişikliğe gideceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, dış ticaret verilerinde şirket merkezinin bulunduğu il yerine, ihracata konu olan ürünlerin üretildiği iller dikkate alınacak. Bu değişikliğin amacı, özellikle üretim hacmi yüksek sanayileşmiş illerin ihracatının daha öne çıkmasını sağlamaktır.

Yaklaşık bir yıldır Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (STB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğiyle yürütülen çalışmanın sonucunda oluşturulan “Firmaların Üretim Yerlerine Göre İl İhracat İstatistikleri,” 2024 yılı Ocak ayından itibaren kullanılacak. Bu yeni sistem, ihracatçı ve imalatçı bilgilerini, Sanayi Sicil Belgesi Verileri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtları ile eşleştirerek üretim yerlerini esas alacak.

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, bu değişikliğin resmi istatistiklerde daha doğru ve detaylı analizlere imkan tanıyacağı, illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeleri içereceği belirtiliyor. Bu değişiklikle birlikte Türkiye’nin dış ticaret verilerindeki hassasiyet artarken, özellikle üretim yoğunluğu yüksek illerin daha doğru bir şekilde temsil edileceği ifade edilmektedir.

Bu önemli değişiklikle birlikte, yeni sistemin hem kamuoyuyla hem de sektörle paylaşılması planlanmaktadır. İlk verilerin 2024 yılı Ocak ayında Ticaret Bakanlığı “Aylık Dış Ticaret Veri Bülteni”nde ve TÜİK tarafından Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlanması beklenmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.