DOLAR 34,0536 0.02%
EURO 37,6018 -0.08%
ALTIN 2.745,650,09
BITCOIN 19528814,00%
İstanbul
28°

AÇIK

16:40

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Merkez Bankası Tahminleri, ABD Enflasyon Verileri ve Yeni Yıl Zamları

Merkez Bankası Tahminleri, ABD Enflasyon Verileri ve Yeni Yıl Zamları

Bu hafta ekonomik gündemde Merkez Bankası'nın açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi, ABD'de açıklanan enflasyon verileri, asgari ücret tahminleri, elektrikli otomobillerde ÖTV değişiklikleri ve diğer önemli ekonomik konular yer alıyor. İşte haftanın öne çıkan ekonomik başlıkları.

ABONE OL
20 Kasım 2023 22:59
Merkez Bankası Tahminleri, ABD Enflasyon Verileri ve Yeni Yıl Zamları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  1. Merkez Bankası Tahminleri ve Piyasa Katılımcıları Anketi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları incelendi. Katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentileri, enflasyon tahminleri ve diğer ekonomik göstergeler değerlendirildi.
  2. ABD Enflasyon Verileri: ABD’de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ekim ayı enflasyon verileri değerlendirildi. Bu veriler, ABD’deki ekonomik durumu anlamak için önemli bir gösterge olarak ele alındı.
  3. Yeni Yıl Zamları ve Asgari Ücret Tahminleri: İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in asgari ücret ve OVP hedefleri hakkındaki açıklamaları, yeni yıl zamları ve asgari ücret beklentileri üzerine detaylı bir inceleme yapıldı.
  4. Elektrikli Otomobillerde ÖTV Matrahı Değişikliği: Elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı değişikliğinin detayları incelendi. Motor gücü 160 kilovatın altındaki elektrikli otomobiller için yapılan matrah eşiği değişikliğinin otomobil fiyatlarına etkisi değerlendirildi.
  5. Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamları: DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından açıklanan ekim 2023 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı raporu incelendi. Türkiye’deki açlık ve yoksulluk sınırı rakamları üzerine detaylı bir değerlendirme yapıldı.
  6. ABD Federal Hükümet Bütçesi Onaylandı: ABD’de federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısı, Temsilciler Meclisi, Senato ve Başkan Biden tarafından onaylandı. Bu tasarının 2024 mali yılı için nasıl bir etki yaratabileceği ele alındı.
  7. TL Tahvillerine İlgi Arttı: Deutsche Bank ve BNP Paribas’ın TL tahvillerine yönelik iyimser tahminleri ve Türk tahvillerine olan ilginin artışı üzerine detaylı bir analiz yapıldı. Bu durumun TL’de ani yükseliş beklentilerine etkisi değerlendirildi.
  8. Türkiye Yeşil Fonu Kuruluyor: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye Yeşil Fonu ile ilgili açıklamaları incelendi. Yeşil Finans Projesi kapsamında kurulacak fonun detayları ve Dünya Bankası ile iş birliği üzerine bir değerlendirme yapıldı.
  9. Euro/TL Tüm Zamanların Zirvesine Çıktı: ABD’de enflasyonun yavaşlaması sonrasında varlık fiyatlarında oynaklığın artmasıyla euro, Türk lirası karşısında tarihinde ilk kez 31,30 seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdı.
  10. Cari Denge Eylülde Yüksek Fazla Verdi: Türkiye’nin cari işlemler dengesi, eylül ayında beklentilerin üzerinde 1,88 milyar dolar fazla verdi. Ticaret açığındaki daralma ve turizm desteğiyle cari dengede olumlu bir tablo çizildi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.