DOLAR 34,0536 0.02%
EURO 37,6018 -0.08%
ALTIN 2.745,650,09
BITCOIN 19528814,00%
İstanbul
28°

AÇIK

16:40

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Elazığ’da Çiftçi, Fidan Dikerken Tarihi Mozaik Alanı Keşfetti

Elazığ’da Çiftçi, Fidan Dikerken Tarihi Mozaik Alanı Keşfetti

Elazığ'ın Salkaya köyünde bir çiftçi, fidan dikerken tesadüfen keşfettiği tarihi mozaik alanı Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından 84 metrekareye yayıldı. Roma dönemine ait olduğu düşünülen mozaik, tarihi ve kültürel öneme sahip bir buluntu olarak değerlendiriliyor.

ABONE OL
7 Kasım 2023 11:32
Elazığ’da Çiftçi, Fidan Dikerken Tarihi Mozaik Alanı Keşfetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ’ın merkeze bağlı Salkaya köyünde bir çiftçi, yaklaşık 3 buçuk ay önce fidan dikmek için çukur kazarken büyük bir keşif yaptı. Çukurda üzerinde çeşitli desenler bulunan mozaik yapı olduğunu fark eden çiftçi, bulgunun tarihi bir eser olabileceğini düşünerek Elazığ Müze Müdürlüğü ile jandarmaya haber verdi.

Bunun üzerine Elazığ Müze Müdürlüğü ve jandarma ekipleri bölgede incelemelerde bulundu ve mozaiklerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Mozaik alanı, kazı ve kurtarma çalışmalarıyla 84 metrekareye yayıldı.

Salkaya köyündeki bu tarihi mozaik alanının, Elazığ’da bulunan ilk taban mozaiklerinden biri olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda bu alandaki duvarların tarihi bir yapıya ait olabileceği düşünülüyor.

Elazığ Etnografya ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Ziya Kılınç, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu mozaiğinin benzerlerinin olup olmadığına dair çalışmalarımız halen devam ediyor. Muhtemelen önümüzdeki yıl da bu çalışmalar devam edecektir.”

Elde edilen bulgular, bu tarihi mozaik alanının gelecekte kamulaştırılarak bir mozaik müzesine dönüştürülebileceğini veya müzede sergilenebileceğini gösteriyor. Ayrıca, bu keşif, Elazığ’ın tarihi ve kültürel mirasına önemli bir katkı sunuyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.